L'ampliació de la base social, el principal repte de l'associacionisme

El Consell d'Associacions de Barcelona ha presentat el Panoràmic, que arriba a la seva segona edició i recull dades de 1.856 entitats d'arreu de Catalunya


El Consell d'Associacions de Barcelona va presentar ahir el segon informe el Panoràmic, que enguany s'ha consolidat com a projecte i no s'ha centrat només en Barcelona, sinó en tot Catalunya, fet que ha permès començar a dibuixar el mapa del món no lucratiu del territori. En aquesta edició hi han participat 1.856 associacions que han respost una enquesta amb dades referents al 2015.

Tot i l'ampliació del projecte, en l'acte de presentació el passat dimecres a la tarda es van destacar les dades que afecten principalment al teixit associatiu de Barcelona, on han col·laborat 1.145 entitats, que es caracteritzen per la diversitat d'actuacions. Un 26% de les associacions de Barcelona contribueixen a l'acció social; el 22% es focalitzen en la cultura i el 15%, en la joventut.

En aquesta edició de la macro enquesta la implicació de la base social és el principal focus d'atenció de les entitats. En aquesta línia, El Panoràmic pretén ser una eina perquè les associacions puguin adonar-se de les seves mancances i puguin potenciar les seves virtuts. Víctor Cucurull, un dels assistents a l'acte de presentació i Director de la Fundació Societat i Cultura apuntava que "la possibilitat d'augmentar la base social passa per saber el què tu millor saps fer i per tant saber on has de posar els teus esforços". Per altra banda, Maria Hernández, ponent i presidenta del Consell de la Joventut de Barcelona, va afirmar que el Panoràmic ha servit "per trencar mites" i "ha ajudat a visibilitzar molta part del món associatiu que fins ara era pràcticament invisible".

A Barcelona hi ha 4.780 associacions, un lleuger augment respecte el 2014, quan eren 4.600, amb un total de 555.350 persones associades i 134.130 persones voluntàries. Malgrat que en el conjunt del món associatiu les dones tenen més presència que els homes, ells ocupen en un 62% dels casos els càrrecs de presidència. Només en un 36% són dones i en un 2% la presidència és mixta. Pel que fa als barris, l'Eixample destaca com la zona amb més associacions, amb un total de 945, una entitat per cada 281 habitants. Ciutat Vella és el barri amb més associacions per habitant (1 per cada 124).

"Les entitats fan molt amb poc" 

En l'acte també es va destacar la feina que fan les entitats sense ànim de lucre en comparació amb el finançament del qual disposen. Segons l'informe, un 55% dels recursos econòmics provenen de fonts pròpies, un 14% arriba de fonts de finançament privades i tan sols un 31% és públic. En aquest sentit, Gala Pin va posar de manifest que "cap govern es pot negar a donar suport per aixamplar aquesta base social" i va corroborar que "les entitats fan molt amb poc".

L'acte va cloure amb la intervenció d'Alfons Tiñena, president del Consell d'Associacions de Barcelona, que va resumir la importància d' El Panoràmic expressant: "tenim les dades, fem-les útils i fem-ho conjuntament".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article